Mleko wielbłądzie

Mleko wielbłądzie - białe złoto.

Mleko wielbłądzie w Europie jest wciąż produktem egzotycznym i dostępnym na bardzo niewielką skalę, choć od dawna jest powszechnie spożywane w krajach arabskich czy w Indiach. 

Źródło - http://ph.ptz.icm.edu.pl/wp-content/uploads/2016/12/8-Czy%C5%BC.pdf

Mleko wielbłądzie to najnowszy trend żywieniowy. Ze względu na dobroczynne dla organizmu właściwości staje się popularnym wśród osób dbających o zdrowie oraz atrakcyjny wygląd. 

Źródło - www.o2.pl 17.01.2017 Anna Michałowska

Jest najlepszym mlekiem zwierzęcym, a ze względu na właściwości i przyswajalność - często porównywane jest do mleka ludzkiego.

Oto najważniejsze korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem mleka wielbłądziego:

1) zapobieganie cukrzycy,

2) wspieranie prawidłowego działania układu immunologicznego, 

3) pobudzanie krążenia oraz regulowanie pracy serca,

4) przeciwdziałanie niedokrwistości,

4) niwelowanie zachowań autystycznych,

5) zmniejszenie reakcji alergicznych,

6) pobudzanie wzrostu i rozwoju ze względu na wapń i jego przyswajalność,

7) zapobieganie chorobom autoimmunologicznym np. Crohna, stwardnienie rozsiane,

8) działanie przeciwutleniające,

9) opóźnianie procesów starzenia,

10) wspomaganie odchudzania.

Jak sama nazwa wskazuje, mleko wielbłąda pochodzi z wielbłądów, podobnie jak mleka krowie i kozie pochodzą od krów i kóz. Pozyskiwanie mleka wielbłądziego jest przyjazne dla środowiska, wielbłądy nie potrzebują ogromnych ilości obszaru wypasu, jak kozy i krowy, pozostawiając świat nieco bardziej zielonym. Jednak zebranie mleka wielbłądziego, jest około pięćdziesięciokrotnie droższe od mleka krowiego, co czyni go znacznie droższym. W przeciwieństwie do krów, które produkują mleko przez cały rok, wielbłąd wytwarza je tylko wtedy, kiedy karmi młode.

Źródło - https://www.organicfacts.net/health-benefits/animal-product/camel-milk.html

Wielbłądzie mleko zawiera 10 razy więcej  żelaza i trzy razy więcej witaminy C, wyższe poziomy witaminy A i B2 oraz 50% mniej tłuszczów nasyconych niż krowie. W przeciwieństwie do mleka krowiego nie wywołuje skazy białkowej i jest bogate w insulinę. Nie zawiera beta-laktoglobuliny i kazeiny, które posiada mleko krowie, co u niektórych osób, powoduje reakcje alergiczne. Ma dużo wapnia oraz immunoglobulin, produkujących substancje zwalczające np. wirusy, bakterie. W porównaniu do mleka krowiego jest uboższe w tłuszcz. Produkt posiada około 5% laktozy, co oznacza, że jest lekkostrawne dla osób, która mają nietolerancję laktozy. Jest źródłem potasu, magnezu, żelaza, manganu, sodu i cynku.  

Źródło - http://www.dzieci.org.pl/forum/leczenie-poprzez-zywnosc/mleko-z-wielblada/

Do dzisiaj nie stwierdzono skutków ubocznych lub niebezpieczeństw związanych ze spożyciem mleka wielbłądziego, w tym wielu problemów zdrowotnych, które może powodować mleko krowie lub kozie. Mleko wielbłądzie jest najzdrowszą opcją dla człowieka: od dzieciństwa do starości. 

Źródło - https://www.organicfacts.net/health-benefits/animal-product/camel-milk.html

Coraz więcej dietetyków i lekarzy, ze względu na brak beta-laktoglobuliny, zaleca wprowadzenie mleka wielbłądziego dzieciom po pierwszym roku życia, kiedy to zaczyna się zastępować mleko modyfikowane lub "matczyne" zwykłym mlekiem.

Źródło-http://polki.pl/zdrowie/choroby,mleko-wielbladzie-zalety-dla-zdrowia,10421973,artykul.html

Skład mleka wielbłądziego w "pigułce".

Wartości odżywcze na 100 ml mleka

Białko (g/100g)

3,4g

Tłuszcz:   (g/100g)

4,2g

nasycone kwasy tłuszczowe

43%

Laktoza (g/100g)

4,3

Sól (g/100g)

0,9

Wartość energetyczna

222 kj / 53 Kcal

Wartości minerałów i witamin w 100 ml mleka

Minerały

 

Witaminy

 

Na (mg%)

36

Thiamine (mg%)

0,03

K (mg%)

60

Ryboflawina (mg%)

0,04

Ca (mg%)

132

B6 (mg%)

0,05

Mg (mg%)

16

B12 (mg%)

0,0002

Zn (mg%)

0,4

B3 (mg%)

0,046

Fe (mg%)

0,04

B5 (mg%)

0,09

Cu (mg%)

0,02

Vitamine E (mg%)

0,027

Mn (mg%)

0,02

Vitamine C (mg%)

3,6

P (mg%)

58

Vitamine A (I.U)

129,1

Cl (mg%)

0,16

Karoten (mg%)

0,029

Wiemy, że mleko wielbłądzie zawiera 3-krotnnie więcej witaminy C niż inne rodzaje mleka, jest bogate w żelazo i wartości odżywcze. Oznacza to, że mleko wielbłądzie nie wymaga żadnych dodatkowych środków konserwujących. Ma też przyzwoity czas przechowywania i można go spożyć przez okres do 4 tygodni.

Przy tak wielu odkrytych korzyściach zdrowotnych i tak wielu jeszcze nieodkrytych, nie ma wątpliwości, jak skuteczne i zdrowe jest mleko wielbłądzie. 

Jeśli Wasi najbliżsi cierpią na ciężkie alergie lub po prostu szukają zdrowszej alternatywy dla mleka krowiego, zachęcamy i zapraszamy do spróbowania mleka wielbłądziego. 

Jeśli chcecie opowiedzieć nam o swoich doświadczeniach z mlekiem wielbłądzim, napiszcie do nas na adres info@camleko.pl. 

Z przyjemnością poznamy Wasze obserwacje.

Szybki kontakt
Napisz: info@cameleko.pl
X Zamknij

Strona oraz nasz sklep internetowy używa plików Cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie ze strony i sklepu bez zmiany ustawień dla plików Cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików Cookies.