Mleko wielbłądzie - komu pomoże?

Czy wielbłądzie mleko zostanie superżywnością przyszłości?

Współczesna nauka stopniowo odkrywa liczne zalety mleka wielbłądziego. Ten produkt jest nie tylko alternatywą w przypadku alergii, ale przede wszystkim to prozdrowotny napój, który może być pomocny w terapii autyzmu, cukrzycy, alergii i nietolerancji pokarmowych. Ze względu na zawartość naturalnych protein, jest świetnym źródłem białka dla sportowców, kulturystów i osób nietrenujących, w tym rosnących dzieci i młodzieży. Właśnie z białek, czyli protein, budowane są mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie.

Źródło - http://polki.pl/zdrowie/choroby,mleko-wielbladzie-zalety-dla-zdrowia,10421973,artykul.html

Źródło - http://www.dolinaeko.pl/news/697,wielbladzie_mleko_superzywnosc_przyszlosci 

UWAGA: Przytoczone poniżej informacje są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza specjalisty. Proszę pamiętać, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy zasięgnąć porady lekarza.

Autyzm

Etiologia wielu przypadków autystycznych opiera się w ostatnich czasach na podejściu biochemicznym, w którym wskazuje się wpływ czynników środowiskowych tj. pestycydów, metali ciężkich, antybiotyków, składników pokarmowych na uszkodzenie mózgu i wywołanie autyzmu.

Paul Shattock i Paul Witheley (2002) w swojej teorii widzą w autyzmie złożone zaburzenia metaboliczne. Twierdzą oni, że w wyniku nieprawidłowego funkcjonowania błony jelit, do organizmu przedostają się białka powstałe z niepełnego rozpadu glutenu i kazeiny. Pokonują one barierę krew-mózg i zaburzają neurotransmisję opioidów, co bezpośrednio powoduje nieprawidłowości w percepcji, myśleniu oraz zachowaniu. Zatem twierdzą oni, że z powodu zawyżonego poziomu opioidów powstaje autyzm.

Źródło - http://procare.edu.pl/publikacje/64-etiologia-autyzmu

Również dr B. Rimland wskazuje, że przyczyn autyzmu należy upatrywać w określonych środkach spożywczych (głównie pszenica-mąka, mleko, cukier, sól), konserwantach, sztucznych barwnikach, polepszaczach smaku, które wywołują reakcje alergiczne w układzie nerwowym dziecka prowadzące do zapaleń mózgu i w konsekwencji do wystąpienia jego dysfunkcji.

Źródło - http://www.autyzm-gorzow.org/etiologia-autyzmu

O co chodzi z kazeiną? Rozpad kazeiny, głównie beta-kazeiny i beta-laktoglobuliny, jest potężnym opioidem, tzw. kazomorfiną. Opioid ten prowadzi do zaburzeń poznawczych i behawioralnych i powoduje uszkodzenie mózgu. Badania na zwierzętach wykazały, że kazomorfina powoduje objawy autystyczne. Dlatego zaleca się ograniczenie mleka i produktów mlecznych, które mogą prowadzić do powstawania kazomorfiny. Kazeina dostępna w mleku wielbłądzim stanowi 52-87% wszystkich białek i inaczej się rozkłada jak w mleku krowim. Mleko wielbłądzie nie zawiera beta-kazeiny i beta-laktoglobuliny, nie prowadzi zatem do objawów autyzmu. Ponadto mleko wielbłądzie bogate jest w białka ochronne, w tym immunoglobuliny niezbędne do utrzymania układu immunologicznego i korzyści żywieniowych dla rozwoju mózgu.

Więcej informacji na temat wpływu picia mleka wielbłądziego oraz dyskusja na temat wpływu mleka wielbłądziego na różne grupy wiekowe w artykule Etiologia autyzmu i mleka wielbłądziego jako terapia. – link do artykułu (w tłumaczeniu)

Wyniki badań klinicznych nie dostarczają wyraźnych dowodów na to,  że mleko wielbłądzie jest lekiem na autyzm. Pamiętajmy też, że autyzm nie jest chorobą, lecz zaburzeniem rozwojowym. Liczne obserwacje i doświadczenia rodziców wskazują, że mleko wielbłądzie jest korzystne dla dzieci cierpiących na autyzm. Rodzice zauważyli u swoich pociech zmiany w ich zachowaniu, tj. lepszy sen, poprawę motoryki dużej, zwiększoną świadomość przestrzenną, częstszy kontakt wzrokowy, osłabienie problemów przewodu pokarmowego.

W 2013r. w czasopiśmie „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” (w tłum. „Medycyna Uzupełniająca i Alternatywna oparta na dowodach"), opublikowano wyniki badań, z których wynika, że autystyczne dzieci, karmione mlekiem wielbłądzim w porównaniu do dzieci karmionych mlekiem krowim, wykazały większą poprawę zachowania autystycznego, co następnie znalazło odzwierciedlenie w przeprowadzonym teście CARS (Childhood Autism Rating Scale). Naukowcy stwierdzili, że autystyczne dzieci, którym podawano mleko wielbłądzie wykazywały znacznie mniejsze uszkodzenia molekularne w porównaniu z dziećmi autystycznymi, którym oferowano mleko krowie. Wysunęli zatem przekonanie, że spożywanie mleka wielbłądziego zmniejsza stres oksydacyjny.

Źródło -  https://parentinghealthybabies.com/camel-milk-for-autism-in-children/

Źródło -  http://barbellkitchen.pl/wp461/bez-kategorii/mleko-wielbladzie-nowy-superfood/

Cukrzyca

Mleko wielbłądzie pomaga w kontrolowaniu cukrzycy typu 1. Ze studium przypadków i badań klinicznych prowadzonych przez naukowców wiadomo, że mleko wielbłądzie zawiera insulinę, która ma działanie przeciwcukrzycowe w organizmie. Badania kliniczne przeprowadzone u pacjentów z cukrzycą typu 1 wykazały, że codzienne spożycie 0,5 litra mleka wielbłądziego może zmniejszyć zapotrzebowanie na leki insulinowe nawet o 30%. Tak więc, spożywanie mleka wielbłądziego może zmniejszyć dawkę insuliny wymaganą u pacjentów z cukrzycą.

Źródło - http://www.articlesofhealthcare.com/1834/various-benefits-of-camel-milk-for-body-health.html

Analiza składu mleka wielbłądziego odsłoniła niewiarygodny potencjał profilaktyczny tego produktu. Zdaniem naukowców, mleko wielbłądzie zawiera 52 jednostki insuliny na litr, co stanowi ponad 60% średniej wymaganej zewnętrznej dawki insuliny dla cukrzycy typu 1. Powyższy wynik, potwierdza, że mleko wielbłądzie może pomagać w uzupełnianiu insuliny u chorych na cukrzycę typu 1, a także zapobiegać cukrzycy.

Seria badań przeprowadzona w SP Medical College w Bikaner w Indiach, wykazała u osób z cukrzycą typu 1 i 2, znaczne obniżenie poziomu cukru we krwi po dwóch latach codziennego spożywania mleka wielbłądziego (ok. 500 ml/dzień).

Źródło - https://www.defeatdiabetes.org/camel-milk-helps-prevent-diabetes/

Badania opublikowane w czasopiśmie "Diabetes Research and Clinical Practice" wykazały, że mleko wielbłąda jako uzupełnienie terapii insuliną poprawia długoterminową kontrolę glikemii i zmniejsza dawkę insuliny u pacjentów z cukrzycą typu 1.

Źródło - https://www.livescience.com/53579-camel-milk.html

Zachęcamy do zapoznania się z artykułami:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4338669/

http://ph.ptz.icm.edu.pl/wp-content/uploads/2016/12/8-Czy%C5%BC.pdf

Alergia

Alergia na mleko krowie jest dość częsta u dzieci w pierwszych latach życia. Mleko krowie zawiera białka kazeinowe i serwatkowe. Uważa się, iż beta-laktoglobulina, która nie występuje w mleku ludzkim, jest najbardziej istotnym alergenem w mleku krowim. Wykazano także, że frakcja kazeinowa ma znaczący potencjał antygenowy, który może zostać częściowo wyeliminowany za pomocą obróbki technologicznej, podczas gdy kazeiny zachowują zdolność wiązania IgEs nawet po procesach denaturacji. Istnieje zatem potrzeba zapewnienia substytutów dla dzieci uczulonych na białka mleka krowiego. Powszechnie stosowane jest mleko sojowe, czy hydrolizaty z mleka krowiego. Jednak szacuje się, że około 10-20% dzieci uczulonych na mleko krowie nie toleruje pochodnych soi, zaobserwowano również negatywne reakcje organizmu na hydrolizaty. Dzieci uczulone na mleko krowie mogą być także uczulone na mleko bawołów, kóz, owiec, osłów i klaczy, ze względu na istnienie dodatniej reakcji krzyżowej z ich odpowiednikami w mleku krowim. Poszukiwane są źródła białka, które mogłoby być podawane w przypadkach alergii na mleko krowie. Alternatywą taką może być mleko wielbłądzie. El-Agamy i współpracownicy przeprowadzili badania mające na celu ocenę przydatności mleka wielbłądziego jako substytutu dla dzieci z alergią na mleko krowie. W badaniach tych przeanalizowane zostały molekularne i immunologiczne podobieństwa pomiędzy białkami mleka krowiego i wielbłądziego oraz przedstawiona została antygenowa charakterystyka białek mleka wielbłądziego i ich immunologiczna reaktywność krzyżowa z białkami mleka krowiego. Wykazano, że białka mleka wielbłądziego charakteryzują się unikalnymi właściwościami odzwierciedlającymi odrębną strukturę i skład w porównaniu z mlekiem krowim. Zaobserwowano różnice antygenowe pomiędzy białkami mleka pochodzącymi od tych dwóch gatunków zwierząt. Podkreślić należy zwłaszcza brak beta-laktoglobuliny, jednego z głównych alergenów mleka krowiego, a także brak białek o mobilności elektroforetycznej porównywalnej do beta-laktoglobuliny, co sprawia, że mleko wielbłądzie jest w dużej mierze zbliżone do mleka ludzkiego. Powoduje to zmniejszenie reakcji alergicznych dzieci oraz wzmacnia ich przyszłą reakcję na pokarm. Na szczególną uwagę zasługuje podobny jak w mleku ludzkim poziom beta-kazeiny, która stanowi główną frakcję kazeinową mleka wielbłądziego i jest odpowiedzialna m.in. za większą strawność tego mleka w porównaniu do mleka innych gatunków przeżuwaczy. Według Al Haj i Al Kanhal jej zawartość wynosi ok. 58%, w porównaniu do 36% w mleku krowim.

Mleko wielbłądzie jest więc doskonałym wyborem dla dzieci i osób dorosłych uczulonych na mleko krowie.

Źródło - http://ph.ptz.icm.edu.pl/wp-content/uploads/2016/12/8-Czy%C5%BC.pdf

Sport, fitness i kulturystyka

Mleko wielbłądzie jest naturalnym źródłem protein i nie tylko. Ze względu na właściwości mleka wielbłądziego, dużą zawartość białka (do 5,57 w 100g produktu), elektrolitów i aminokwasów, witaminy C, D i z grupy B, żelaza i wapnia rośnie zainteresowanie potencjalnym wykorzystaniem mleka wielbłądziego do napojów dla sportowców, zwłaszcza podczas odbudowy po treningu odpornościowym i sportach wytrzymałościowych.

Z uwagi na niższą (w porównaniu do mleka krowiego) naturalną zawartość tłuszczu jest doskonałym napojem rehydratacyjnym. Ponadto wysokie stężenia elektrolitów, które są naturalnie tracone przez pocenie podczas ćwiczeń, pomagają w odzysku płynów po wysiłku fizycznym. 

Jest w 100% naturalnym produktem, z niską zawartością laktozy, przyswajalnym dla osób z nietolerancją pokarmową.  Ze względu na zawartość naturalnych protein, jest świetnym źródłem białka dla sportowców, kulturystów. Właśnie z białek, czyli protein, budowane są mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły. Dzięki wspomnianym substancjom odżywczym, stosowanie mleka wielbłądziego zoptymalizuje wysiłek fizyczny, a nawet go przedłuży, zapewni odpowiedni poziom hydratacji organizmu oraz wyrówna poziom energii po treningu. 

Mleko wielbłądzie to doskonały wybór dla osób aktywnych, dla profesjonalnych sportowców jaki i amatorów, dla kulturystów i tych co pracują nad własnym ciałem. 

Wkrótce przepisy na koktajle proteinowe i energetyczne.

Szybki kontakt
Napisz: info@cameleko.pl
X Zamknij

Strona oraz nasz sklep internetowy używa plików Cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie ze strony i sklepu bez zmiany ustawień dla plików Cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików Cookies.