Autyzm

Autyzm Etiologia wielu przypadków autystycznych opiera się w ostatnich czasach na podejściu biochemicznym, w którym wskazuje się wpływ czynników środowiskowych tj. pestycydów, metali ciężkich, antybiotyków, składników pokarmowych na uszkodzenie mózgu i wywołanie autyzmu. Paul Shattock i Paul Witheley (2002) w swojej teorii widzą w autyzmie złożone zaburzenia metaboliczne. Twierdzą oni, że w wyniku nieprawidłowego funkcjonowania błony jelit, do organizmu przedostają się białka powstałe z niepełnego rozpadu glutenu i kazeiny. Pokonują one barierę krew-mózg i zaburzają neurotransmisję opioidów, co bezpośrednio powoduje nieprawidłowości w percepcji, myśleniu oraz zachowaniu. Zatem twierdzą oni, że z powodu zawyżonego poziomu opioidów powstaje autyzm.

Źródło - http://procare.edu.pl/publikacje/64-etiologia-autyzmu

Również dr B. Rimland wskazuje, że przyczyn autyzmu należy upatrywać w określonych środkach spożywczych (głównie pszenica-mąka, mleko, cukier, sól), konserwantach, sztucznych barwnikach, polepszaczach smaku, które wywołują reakcje alergiczne w układzie nerwowym dziecka prowadzące do zapaleń mózgu i w konsekwencji do wystąpienia jego dysfunkcji.

Źródło - http://www.autyzm-gorzow.org/etiologia-autyzmu

O co chodzi z kazeiną? Rozpad kazeiny, głównie beta-kazeiny i beta-laktoglobuliny, jest potężnym opioidem, tzw. kazomorfiną. Opioid ten prowadzi do zaburzeń poznawczych i behawioralnych i powoduje uszkodzenie mózgu. Badania na zwierzętach wykazały, że kazomorfina powoduje objawy autystyczne. Dlatego zaleca się ograniczenie mleka i produktów mlecznych, które mogą prowadzić do powstawania kazomorfiny. Kazeina dostępna w mleku wielbłądzim stanowi 52-87% wszystkich białek i inaczej się rozkłada jak w mleku krowim. Mleko wielbłądzie nie zawiera beta-kazeiny i beta-laktoglobuliny, nie prowadzi zatem do objawów autyzmu. Ponadto mleko wielbłądzie bogate jest w białka ochronne, w tym immunoglobuliny niezbędne do utrzymania układu immunologicznego i korzyści żywieniowych dla rozwoju mózgu. Więcej informacji na temat wpływu picia mleka wielbłądziego oraz dyskusja na temat wpływu mleka wielbłądziego na różne grupy wiekowe w artykule Etiologia autyzmu i mleka wielbłądziego jako terapia.

Wyniki badań klinicznych nie dostarczają wyraźnych dowodów na to, że mleko wielbłądzie jest lekiem na autyzm. Pamiętajmy też, że autyzm nie jest chorobą, lecz zaburzeniem rozwojowym. Liczne obserwacje i doświadczenia rodziców wskazują, że mleko wielbłądzie jest korzystne dla dzieci cierpiących na autyzm. Rodzice zauważyli u swoich pociech zmiany w ich zachowaniu, tj. lepszy sen, poprawę motoryki dużej, zwiększoną świadomość przestrzenną, częstszy kontakt wzrokowy, osłabienie problemów przewodu pokarmowego. W 2013r. w czasopiśmie „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” (w tłum. „Medycyna Uzupełniająca i Alternatywna oparta na dowodach"), opublikowano wyniki badań, z których wynika, że autystyczne dzieci, karmione mlekiem wielbłądzim w porównaniu do dzieci karmionych mlekiem krowim, wykazały większą poprawę zachowania autystycznego, co następnie znalazło odzwierciedlenie w przeprowadzonym teście CARS (Childhood Autism Rating Scale). Naukowcy stwierdzili, że autystyczne dzieci, którym podawano mleko wielbłądzie wykazywały znacznie mniejsze uszkodzenia molekularne w porównaniu z dziećmi autystycznymi, którym oferowano mleko krowie. Wysunęli zatem przekonanie, że spożywanie mleka wielbłądziego zmniejsza stres oksydacyjny.

Źródło - https://parentinghealthybabies.com/camel-milk-for-autism-in-children/

Źródło - http://barbellkitchen.pl/wp461/bez-kategorii/mleko-wielbladzie-nowy-superfood/

Szybki kontakt
Napisz: info@cameleko.pl
X Zamknij

Strona oraz nasz sklep internetowy używa plików Cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie ze strony i sklepu bez zmiany ustawień dla plików Cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików Cookies.